- Komerční sdělení -finance
DomůBydleníŠikovné tipy a triky pro skladování a konzervování jahod

Šikovné tipy a triky pro skladování a konzervování jahod

- Reklama -PR články

Zakousnout si do právě utržené jahody z vlastní zahrady je fantastický pocit. Víte, jak jejich sladkou chuť a svěžest zachováte co nejdéle?

Nemyjte je hned

Pokud chcete, aby jahody zůstaly hezké a pevné, nemyjte je ani neoplachujte hned, když je přinesete domů. Umyjte je až těsně před použitím a vždy jen takové množství, jaké sníte, respektive jinak spotřebujete. Jahody jsou totiž jako malé houby a při mytí absorbují vodu – pokud je takto odložíte, zanedlouho budou měkké a kašovité. Jen je rychle opláchněte v sítu, nenechte jahody nikdy déle namočené ve vodě.

Jahody byste měli sklízet is kouskem stopky, kterou na nich ponechte, dokud je nebudete jíst. Když odtrhnete stonky, plody se začnou rozpadat a budou kašovité, zejména u vrchní části plodu.

Jak jahody skladovat?

Chcete-li uchovat jahody čerstvé déle než 2 dny, pak je třeba je skladovat v chladničce.

Nejlépe fungují tyto dvě metody:

Do spodní části zásuvky na zeleninu a ovoce vložte papírové utěrky. Na tyto utěrky pokládejte natrhané jahody. Papírové utěrky jsou důležité, aby absorbovaly vlhkost – vlhkost je jednou z hlavních příčin změknutí jahod a rychlého zplesnivení. Větrací otvor na zásuvce posuňte do zcela otevřené polohy. Takto vydrží svěží 5 až 7 dní. Když si všimnete, že utěrky jsou vlhké, vyměňte je za nové.

Další dobrý způsob, jak uchovat jahody co nejdéle čerstvé, je vložit je do skleněné zavařovací láhve, přičemž dbejte na to, abyste je neukládali příliš těsně. Potom na nádobu nasaďte víko a sklenici uzavřete. I po týdnu budou jahody stále pěkné a pevné.

Pokud máte spoustu zralých jahod, které nestíháte jíst, připravte z nich džem nebo želé. Příprava je jednoduchá a budete mít chutnou dobrotu na celý rok. Vyzkoušejte například tento, který připravíte jen ze 4 ingrediencí a bez cukru.

Příprava jahodového džemu
Zdroj: istock.com
Jahodovo-medový džem

3 kg jahod
3 šálky kvalitního medu
2 malá jablka Granny Smith
1 a ½ lžíce citrónové šťávy
Postup

Female worker is carrying freshly picked strawberries on field. Top view of crate full of strawberries in hands of young woman on field.

Jahody oloupejte a nakrájejte na polovinu (nebo na čtvrtiny, jsou-li velké), vložte do velkého hrnce.

Jablka nastrouhejte i se slupkou. Vložte do hrnce s jahodami. Přidejte citrónovou šťávu a med a promíchejte. Směs zahřejte na vysoké teplotě až do varu, občas promíchejte. Jakmile začne vařit, snižte teplotu na středně nízkou. Duste asi 15 minut, dokud jahody nezměknou. Pomocí drtiče na brambory je rozmačkejte tak, aby nebyly rozpoznatelné celé části. Můžete použít i ponorný mixér. Duste dalších 45-60 minut za občasného míchání. Čím déle se směs dusí, tím je konzistence hustší, ale nebude tak hustá jako džem s cukrem a/nebo pektinem.

Zmrazené jahody

Mražení je dobrý způsob, jak uchovat jahody pro pozdější použití bez vaření. Lze je použít k přípravě jahodových omáček, polevy na jahodový koláč a do smoothie.

Proces mražení je poměrně jednoduchý. Jahody omyjte a osušte. Pokládejte je v jedné vrstvě na pečící plech a vložte do mrazničky. Po úplném zmrazení jahody přeložte do vzduchotěsné nádoby, vhodné do mrazničky.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

- Reklama -PR článek